juni 25, 2024

saskia brent

Lees meer over lifestyle

Alles wat je wil weten over kraamzorg

Vooral als je zwanger bent van je eerste kindje, komt er veel op je af. Je lichaam verandert, je hormoonhuishouding verandert en er zijn veel praktische zaken die geregeld moeten worden. Een van die zaken is het regelen van de kraamzorg. In Nederland heeft elke vrouw recht op kraamzorg nadat zij bevallen is. Hoeveel uur dat is, is afhankelijk van de situatie en van je verzekering. Antwoorden op al deze vragen worden gegeven in dit artikel.

Wat is kraamzorg

Kraamzorg is de zorg die een moeder en pasgeboren baby krijgt na de bevalling. Fysiek heeft de moeder een zware prestatie geleverd, waardoor zij nog niet optimaal voor haar baby kan zorgen. Vaders zijn niet altijd in beeld, of ze moeten al snel weer aan het werk. Daarom is het krijgen van kraamzorg ideaal. In de kraamtijd komt er een kraamverzorger, meestal is dit een vrouw, in huis om de gezondheid van moeder en kind te monitoren. Bij de baby wordt bijvoorbeeld de temperatuur in de gaten gehouden, omdat baby’s zichzelf nog niet warm kunnen houden. Bij moeders worden vooral de hechtingen in de gaten gehouden. 

Wat doet een kraamverzorgende?

Zoals hierboven al beschreven wordt, wordt de gezondheid van moeder en kind gemonitord. Daarnaast heeft een kraamverzorgende natuurlijk heel veel ervaring en kennis over pasgeboren baby’s, waardoor ze de ouders enkele tips mee kan geven. Zo kan ze bijvoorbeeld laten zien hoe je je baby het beste in bad kan doen, of hoe je een luier op een juiste manier verschoont. Daarnaast voert ze lichte taken uit in het huishouden, zoals bijvoorbeeld het doen van een wasje of een stofzuiger door het huis halen. Dit alles om een optimale leefomgeving voor moeder en kind te creëren. 

Hoeveel kraamzorg heb je recht op?

In allerlei gevallen kan dit verschillen. Dit wordt vastgesteld na een intakegesprek die je krijgt als je ongeveer zeven maanden zwanger bent. Gemiddeld wordt er ongeveer 45 uur kraamzorg gegeven aan een pasgeboren baby. De kraamverzorgende komt dan meestal gedurende acht dagen een aantal uur bij je thuis om haar taken te doen. Als je een aantal dagen na de geboorte in het ziekenhuis moet verblijven, worden deze dagen en uren in mindering gebracht.Ben je zwanger, woon je in de provincie Limburg en ben je op zoek naar kraamzorg in de omgeving Limburg? Neem dan een kijkje op deze website.