juni 15, 2024

saskia brent

Lees meer over lifestyle

10.000 jaar geleden op de piste

Tegenwoordig is een snowboard kopen heel normaal voor een gezin in Nederland om vervolgens naar een koud land, zoals Oostenrijk of Zwitserland te gaan en daar lekker op wintersport te gaan. Hier kunnen mensen relaxen, actief sporten en goed uiteten en is het een echte vakantie geworden om lekker op wintersport te gaan met het gezin of vrienden, maar hoe zat het met vroeger? Was het vroeger ook een luxe bezigheid om naar een skigebied te gaan, was dit te realiseren voor de gemiddelde Nederlander? De geschiedenis van de wintersport gaat wel 10.000 jaar terug en zitten veel ontwikkelingen en invloeden bij die tot dit punt hebben geleid.

De wintersport van toen en nu

De wintersport die we nu kennen is helemaal niet heel oud en een snowboard kopen is erg recent een luxe bezigheid. De afgelopen honderd jaar is deze vorm van wintersport, die we nu kennen, ontwikkeld en loopt nu door in tot de toekomst. De laatste tien jaar kwamen vooral erg veel toeristen naar de skigebieden en waren er veel nieuwe liften nodig in de skigebieden om de overuren en het gewicht aan te kunnen. Hierdoor is de wintersport gemoderniseerd is voor vrijwel iedereen toegangbaar. Ski’s werden als middel gebruikt om door sneeuw heen te bewegen, maar steeds vaker werden ski’s gebruikt voor relaxen en te sporten. Snowboarden is pas later ontstaan in de tweede helft van de 20e eeuw. Skischoenen, snowboard schoenen en bindingen hebben zich ook enorm snel ontwikkeld. Doorgaans is modern materieel een stuk comfortabeler dan vroeger.

Hedendaagse ontwikkelingen op de piste

Skiën en snowboarden is dus nu echt een sport geworden en niet meer een bepaalde bezigheid van een bepaalde doelgroep. Toerisme is namelijk nu één van de grootste inkomens van deze groep aan landen, waar men kan skiën. Daarom is het essentieel dat de wintersport populair blijft en mensen steeds weer teruggetrokken worden naar deze skigebieden. Hoe het er nu uitziet, gaat dat helemaal goed, maar we weten natuurlijk niet wat er in de toekomst kan gaan gebeuren. Misschien gaat de wintersport wel achteruit, of kunnen we dit uitoefenen in landen zonder hoge bergen.