juni 25, 2024

saskia brent

Lees meer over lifestyle

Veilig fitness op kunstgras

Kunstgras is erg aan het stijgen in populariteit. De kwaliteit is sterk verbeterd en het is vaak de meest veilige optie om te spelen en sporten. Volgens het bericht van NOS deden in 2001 nog 12 procent van de Nederlanders wekelijks aan fitness. In 2016 – het laatste jaar met beschikbare cijfers – was dat gestegen tot 21 procent. Het is erg aannemelijk dat deze cijfers nog steeds aan het stijgen zijn. Handig dus om te weten hoe je veilig oefeningen kunt doen met fitness op kunstgras.

Vertrouwen op een gezonde basis

Voor veel mensen is kunstgras veiliger dan natuurgras. Er zijn geen allergenen en geen toxines die je ademhaling verstoren – een essentieel ingrediënt voor fitness. Kunstgras houdt ook minder water vast en is niet glad als het nat wordt. Dat alles betekent dat je ook in de achtertuin zou kunnen fitnessen. Maar er is geen reden om je sportmat niet neer te leggen. Als de grassprieten plat worden, kun je ze gewoon even borstelen. 

Ook een leuke sport om te beoefenen op kunstgras: Lees hier ons artikel over yoga

Veiligheid voorop

Het is goed om te weten dat je kunstgras fitness vriendelijk is. Zoals elke lichamelijke oefening biedt fitness echter zijn eigen potentiële veiligheidsrisico’s als je niet let op je mogelijkheden en acties. Als je jezelf verwondt, zijn alle voordelen voor de gezondheid van fitness buiten bereik. Dus adviseren fitness-experts de volgende veiligheidstips:

Als je net aan fitness begint, praat dan eerst met je huisarts

Als je bestaande fysieke beperkingen of chronische gezondheidsproblemen heeft, kunnen er bepaalde houdingen en bewegingen zijn die niet verstandig voor je zijn, omdat ze jouw toestand kunnen verergeren. Aan de andere kant kunnen bepaalde aspecten van fitness je vooral ten goede komen. Hoe dan ook, het is goed om te weten waar je staat.

Luister naar je lichaam wanneer je traint

Fitness is geen race of competitie, dus je hoeft niet de eerste of de beste te zijn. Je doel is om je lichaam en geest te trainen, maar alleen voor zover het nog goed voelt. Als je spanning of pijn begint te voelen, of buiten adem raakt, trek dan terug. Ga in een comfortabelere houding zitten en adem diep en gelijkmatig in. 

Van alle dingen die je op je kunstgras zou kunnen doen, kan fitness een van de meest leuke zijn. Je kunt je botten versterken, je spieren opbouwen, je flexibiliteit en balans verbeteren en je stressniveau verlagen. 

Bron: informatie over kunstgras www.sportvelden.nl