juni 19, 2024

saskia brent

Lees meer over lifestyle

Topsport? Hoe kan je optimaal presteren

De grootste misvatting is toch wel dat je een sportpsycholoog nodig hebt wanneer er alleen iets niet goed gaat. Of wanneer het juist goed mis gaat. Het komt dan ook vaak voor dat men niet weet wat een sportpsycholoog überhaupt voor je kan betekenen. Dus wat doet een sportpsycholoog precies?

Drie soorten 

In de praktijk zijn drie verschillende soorten sportpsychologen. Een praktijksportpsycholoog, een docent sportpsycholoog en een sportpsycholoog onderzoeker. Een praktijksportpsycholoog begeleidt sporters en coaches. Zij stellen samen een plan op en voeren dit samen uit. Je gaat ermee aan de slag in de praktijk. Er zijn, gelukkig, ook docenten die sportpsychologen opleiden. Zij geven dus onderwijs. Dit kan eigenlijk op verschillende soorten niveaus. MBO, HBO maar ook universitair. Elk niveau wordt anders ingedeeld. De onderzoekers, spreken voor zich, doen onderzoek naar de gebieden binnen de sportpsychologie. Zij doen hier onderzoek naar een publiceren bepaalde onderzoeken. Dit is weer fijn voor de sportpsychologen die in de praktijk aan het werk zijn. 

Mentale begeleiding

Een sportpsycholoog geeft eigenlijk mentale training aan jou als sporter. Samen kijken jullie naar de juiste manier om bepaalde doelen te behalen. Hoe zorg je ervoor dat je optimaal presteert? Hierbij is het belangrijk om je angsten in kaart te brengen en ervoor te zorgen dat je op de juiste momenten ontspannen bent. Denk hierbij aan ontspanningsoefeningen. Samen met je mentale begeleider kan je bijvoorbeeld een wedstrijdvoorbereiding invullen. Voor iedereen werkt iets anders. Samen breng je je angsten in kaart en je struikelblokken. Want alleen dan zorg je ervoor dat je optimaal kan presteren en alles eruit haalt wat erin zit. Sta jij op het punt om een belangrijk (doel)punt te maken? Na de juiste begeleiding scoor je deze gegarandeerd. Naast je angsten kan het ook zo zijn dat een bepaalde blessure je mentaal erg aangetast heeft. Bij een blessure is het belangrijk dat je zowel fysiek als mentaal hierboven op komt. En een sportpsycholoog helpt je daarbij.